Kostfibre

Får du nok kostfibre?

Jeg vil gerne slå et slag for kostfibre, da de er super vigtige for dig og din krop! Uden dem ingen detox. Det nytter ikke at gå på juice-kur uden fibre – just saying. Så kommer dine afffaldsstoffer ikke ud. Så cirkulerer dine affaldsstoffer bare rundt i blodet. Så giv kroppen lidt kostfibre, så de hjælper affaldsstofferne ud.

Kostfibre har rigtig mange gode og vigtige funktioner for bl.a. udrensning af affaldsstoffer fra din krop. Tidligere rapporter viser, at vi indtager for lidt kostfibre, hvilket måske kan ses i forlængelse af vores lave indtag af frugt og grønt i Danmark. Derfor vil jeg oplyse dig om, hvad kostfibre kan gøre for din krop. Jeg er meget passioneret omkring udrensning og dette element må ikke glemmes i din kost.

 

Hvad er kostfibre

Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater, som bl.a. findes i fuldkornsprodukter. Kostfibre nedbrydes ikke af mave-tarm kanalens enzymer, og når dermed tyktarm ufordøjet. Dette skyldes, at vi mennesker ikke har enzymet cellulase, som nedbryder beta-bindingerne, som glukosemolekylerne er bundet sammen af. I tyktarmen vil bakterierne begynde af nedbryde kostfibrene. De nedbryder udelukkende kostfibrene for selv at få energi, men vi mennesker får også energi ud af det gennem korte fedtsyrer. De kortkædede fedtsyrer bliver ført fra tarmen til leveren, hvormed vi kan omsætte det til energi.

Kostfibre er gode for mange ting. Under fordøjelsesprocessen suger de vand og affaldsstoffer til sig, dermed svulmer de op, hvormed det giver en større mæthedsfornemmelse, træner tarmens adsorption af andre næringsstoffer og sænker fordøjelsen således at flest mulig næringsstoffer optages.

 

Hvordan får du kostfibre?

Kostfibre findes bl.a. i kornprodukter, grove grøntsager og frugt.
Grove grøntsager er f.eks. kål, rodfrugter og bælgfrugter. Det er defineret som grøntsager, som indeholder mindst 2 gram kostfibre pr. 100 g.
Det anbefales, at man indtager 25-35 g kostfibre om dagen. Dette svarer til 2 dl havregryn, 1 skive rugbrød, 300 grøntsager, to stykker frugt (fx. jordbær og kiwi) og 3 dl kogt fuldkornspasta eller grov glutenfri pasta.
Det er vigtigt, at du drikker mindst 1,5 l til 2 l vand om dagen, når du spiser mange kostfibre for ikke at blive forstoppet. Hvis du spiser flere kostfibre, end det anbefalede, skal du tilsvarende drikke mere vand. Nogle vælger at spise kostfibre igennem loppefrøskaller, når de bager og laver mad, andre chiafrø til chiapudding eller tager et tilskud af HUSK. 

Du kan gå efter fuldkornsmærket til at vælge de produkter, som anvender størstedelen af kornet og dermed skaldelen, hvor kostfibrene findes i i kornprodukter. Hvis du er glutenintolerant så tænker jeg på chiafrø, hørfrø, glutenfri grove havregryn, brune ris, boghvedepasta og quinoa.

En kost á la Nicole på mine forløb indeholder altid fibre. Så lov mig nu hvis du finder på at gå på en skør juice-kur at tilsætte chiafrø, hørfrø også. Gerne en smoothie fordi den indeholder fibre fra grøntsagerne. Det er så vigtigt. Tror du at du får nok fibre? Er din fordøjelse ok?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nup min E-bog: “Slip dine symptomer nu”
Luk

Læs e-bogen: "Sådan slipper du af med dine symptomer. Tag mini-intolerancetesten og nup mine opskrifter!"

  • - Kan jeg slippe mine symptomer?
  • - Hvilke opskrifter anbefaler du?
  • - Jeg drømmer om sund livsstil - hvad gør jeg?