Chokolade afhængig

 

Min junkfood på godt og ondt…..

 

Kan mørk chokolade virkelig være sundt? Her lidt om for og imod chokolade.

 

Ja, ja jeg indrømmer det gerne….Jeg er CHOCOHOLIC. chokoladeJeg har cravings til mørk chokolade engang imellem. Kender du følelsen? Hvad er der med mørk chokolade og sundheden?

Mit budskab er her, at der findes andre gode grøntsager med høje indhold af antioxidanter og flavonoider som ikke må glemmes, og nøglen til din chokolade sundhed drejer sig om dosis og kvalitet. Men det gode er bare at chocolade har en høj ORAC-værdi. En høj ORAC score svarer til hvor stor en evne en fødevare kan ødelægge frie radikaler og forhindre dem i at forårsage skader på kroppen. Så det er jo et skønt plus at indtage nogle antioxidanter med høj ORAC-værdi og stadig smage godt.

 

Her lidt om min forkærlighed til mørk chokolade og lidt og dens sunde egenskaber med sund fornuft.

 

Spiser du rigtigt, når du vælger din mørke chokolade? Giver det optimal ydeevne og skønhed? Både ja og nej.

 

Chokolade afhængig

For mig er der ikke noget bedre end nydelse af et stykke kvalitets fairtrade mørk chokolade. Gerne 85 %. I know I am a FREAK – CHOCOLATE FREAK. Men jeg har også en sød tand. Jeg nyder gerne 35 gram med stor nydelse. Men det er jo ikke kun smagen, der er fantastisk. Heldigvis får min krop også noget ud af min hang til chokolade, når jeg hygger mig og tager mit chokolade break. Min grønne te pulver og mørk chokolade eller raw kakaodessert kan virkelig redde min dag, når jeg er træt, stresset eller bare trænger til en pause. Så gør det underværker for mit sind og krop.

 

Jeg ved godt, at jeg skal beherske mig og jeg ved også, at jeg skal fylde mine depoter op med sund mad i hverdagen og især inden jeg guffer løs af den mørke chokolade.

 

Sundt slik:

Så i dag vil jeg dele lidt ud af mine erfaringer og de sunde fordele ved den mørke chokolade, i form af at nyde den som slik i stedet for at spise alt mulig ”crap”.

 

Du fortjener nemlig også lidt sødme i hverdagen. Mørk chokolade kan medvirke til at:

  • Sænke blodtrykketchokolade
  • Gavner muskelfunktionen
  • Gavner blodgennemstrømningen til hjernen
  • Forbedre humøret og mental fokus
  • Reducere ældning
  • Reducerer stresshormoner

 

Men HUSK her: MÆNGDEN OG KVALITETEN!!!!! Jo bittere des sundere. Jo bittere des mindre sukkerindhold. Bitterheden er en vane – og en smagssag.

 

Bitter chokolade smag?

Ja for mange mennesker er mørk chokolade en bitter sag. Men det er den altså ikke, hvis du overhovedet ikke spiser sukker. Jeg har vinket farvel til sukker og derfor er den mørke chokolade sød for mig og er min sunde slik.

 

Mørk chokolade indeholder også vitaminer, mineraler, antioxidanter og gavnlige flavonoider. Det er flavanolerne med de mange sundhedsmæssige fordele. Men her skal du også tænke indhold. Jeg kigger altid på ingredienserne, når jeg køber chokolade. For vigtige flavonoider findes også andre steder som i te, løg, og røde vindruer . Power antioxidanter findes også i superfoods og i blåbær, æbler, mandariner, grønkål, broccoli, spinat, og ved kun at spise mørk chokolade uden at få en masse sunde grønsager og gode proteiner og essentielle fedtstoffer så er det ikke ligefremt sundt. Derudover skal du ikke glemme, at chokolade også kan indeholde sukker, mælk og andre tilsætningsstoffer. Så husk på at det stadig er et spørgsmål om viden, valg og sund fornuft. Spis din chokolade som dessert en gang imellem efter du har fået din optimale tallerkenfordeling af sunde grønsager, proteiner og fedtstoffer.

Hvis du ikke ønsker sukker, så kan du sagtens få de sunde egenskaber fra flavonoler fra frugt og grøntsager. Så tænk endelig ikke, at mørk chokolade er et must.

 

Et lille kvadrat mørk chokolade indeholder også en lille mild mængde af koffein som forbedrer mental energi og fokus. Jeg drikker ikke kaffe, så derfor mærker jeg hurtigt effekten af det boost chokolade giver mig. Derudover giver chokolade mig også de skønne endorfiner, dopamin og serotonin indhold, så mit positive humør bliver bedre.

 

 

Spis højst 2-3 små stykker mørk chokolade. Bare fordi du vælger en sundere chokolade, betyder det ikke, at du kan tillade dig at overspise den. Jo mørkere chokoladen er des bedre. Her skal du altså gå RAW. Det er nemlig kvaliteten og mængden, der er den vigtige faktor at forstå. Så nyd raw kakao eller mørk chokolade uden at føle skyld, hvis du gør det på den fornuftige måde. Mit bud er, at du skal holde dig til mørk, økologisk, fairtrade og uforarbejdede chokolader, da disse er meget bedre for dig. Gerne raw også som ekstra plus. Så er du ikke gået hel forkert.

 

Valg af chokolade:

Vælg en chokolade som indeholder lidt sukker og tjek ud hvilken form for sukker, der er brugt. Undgå sødemidler, rørsukker, ahorn sirup og vælg noget uden eller med stevia eller agave sirup. Tjek også altid indholdet af fedt ud i din chokolade. Her er det bedst, at der er brugt kakaosmør, hvilket er en ok form for mættet fedt, da stearinsyre faktisk positivt påvirker HDL (den gode kolesterol) uden at påvirke det onde (LDL). Kokosolie er også at fortrække frem for transfedt, vegetabilsk olier eller sojaolie. Men kakaosmør er det jeg hælder mest til og anbefaler.

 

Brugen af raw kakao pulver er fantastisk til alle dine sundere desserter uden kemi. Jeg elsker at bruge raw kakao pulver. Det indeholder et højt indhold af flavonoler og er toppen udover kakaobønnen, når det handler om de sundhedsmæssige fordele i min chokolade snak. Og her kan jeg varmt anbefale dig at bruge pulveret og anvende det i dine desserter – gerne rawdesserter.

 

Kan du tåle chokolade?

Ikke alle kan tåle chokolade pga nikkelindholdet eller pga biogene aminer, hvis du lider af histaminintolerance.  Lær din krop at kende og se hvordan den reagerer på chokolade. Hvis du lider af nikkelallergi, så hold dig væk fra chokolade og test det af om det driller dig via en elimineringsdiæt og provokationsdiæt. For bare fordi mange siger, at chokolade er sundt, så betyder det ikke, at det er sundt for alle. En ting kan være sundt for den ene og være usundt for den anden.

 

Hvilken kakao er sund?

Raw kakao pulver, kakaosmør, kakao nibs, mørk 85 % chokolade kan fås i min webshop: NP Cares.

I min online klub kan du få smoothies med raw cacao og inspiration til superfoods og andre rawfood desserter. Se mere om min online klub her.

 

Choko hilsener fra,

Nicole


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nup min E-bog: “Slip dine symptomer nu”
Luk

Læs e-bogen: "Sådan slipper du af med dine symptomer. Tag mini-intolerancetesten og nup mine opskrifter!"

  • - Kan jeg slippe mine symptomer?
  • - Hvilke opskrifter anbefaler du?
  • - Jeg drømmer om sund livsstil - hvad gør jeg?