Fødevareintolerance

 

Har du en fødevareintolerance?

Har du madallergi?

Tror du, du eventuelt lider af en intolerance, men er usikker?

Er maden din fjende?

Spiser du rigtigt?

“Lad maden være din medicin og medicin være din mad”

Det har du hørt mig sige før.

Nå, men sådan er det desværre ikke altid. fødevareintoleranceFor det kommer jo an på hvilken mad du spiser og hvad netop din krop kan tåle. Ingen er ens.

Sund mad kan godt drille din krop. Sunde madvarer som ananas, æg, mandler, tomater og melon driller min krop, bare for at nævne få. Hos dig kan det være noget helt tredje.

Hvis du har fødevareallergi eller endda intolerance, kan nogle fødevarer være drilske for din krop og dit sind især, hvis du ikke er god til at variere din mad. Dette er noget mange mennesker ikke ved.

 Mange symptomer stammer fra en intolerance. Mange oplever fysiske og psykiske symptomer dagligt. Disse symptomer er en medvirkende årsag som alvorligt kan påvirke den generelle velvære og nydelse af livet.

Årsagen til intolerancer er efter min mening at vi spiser og lever efter en livsstil, som dræner vores krop. Vi spiser for meget af de samme madvarer samtidig med vi fylder den med stimulanser, kemikalier, elektronik i en trist verden, hvor mange mennesker går rundt med vrede, skyldfølelser, sorg som ikke bliver healet.

Symptomer for fødevareintolerance:

 • Træthed
 • Hjernetåge
 • Hovedpine
 • Nedtrykthed
 • Depression
 • Forstoppelse
 • Udslæt
 • Luft
 • Oppustethed
 • Diarré
 • Væskeansamlinger

Dette er blot nogle af de problemer jeg støder på hos mine klienter, på Facebook, Instagram og i mange emails. 

Der er mange potentielle rødder bag disse gener, men en af de nemmeste at identificere, er din mad. Det er, hvor jeg startede for mange år siden, da min energi begyndte at dvale og symptomerne begyndte at hobe sig op. Jeg satte dengang min detektivhat på.

En simpel blodprøve afslørede, at jeg havde fødevareintolerance for 19 madvarer. Ja 19 ud af 184 fødevarer som testen, tester. Det var meget vildt for mig at opleve, da jeg havde en fornemmelse af , at nogle fødevarer var drilske, men ikke alle 19.

Heldigt for mig, har jeg ikke fødevareallergi. Nu er jeg er obs på hvilke madvarer der er drilske, og jeg husker hver en madvare, jeg har indtaget, så jeg kan kontrollere, om jeg får symptomer.

Jeg kan i dag sagtens spise de 19 fødevarer igen, men med måde, og de indgår ikke i min daglige kost. Man kan sagtens spise disse madvarer igen uden problemer, men det kræver at man holder en lang pause på 6 måneder før man igen begynder at vende tilbage til normalen – og så være opmærksom på, hvis kroppen begynder at reagere.

Så hvordan kan du spotte en fødevare intolerance eller en allergi?

Udtryk som allergi og overfølsomhed bruges ofte i flæng, men der er en forskel. Nogle følsomheder er ikke sande allergier.

Hvordan kan du blive testet for en fødevareallergi?

Hvis du har mistanke om, at du har en fødevareallergi,fødevareintolerancekan du gå til lægen.

 Hvis du mistænker en fødevareintolerance kan jeg hjælpe dig med en fingerprik (lidt blod i din finger du selv tager derhjemme). Læs mere her.

Jeg har mange klienter, der ønsker at vide besked fødevareintolerancer om de skal eliminere nogle fødevarer for en periode. Men det kræver engagement, at tjekke ediketter, handler anderledes ind, finde alternativer. Det bedste er at have et godt samarbejde med din kostvejleder, så du får hjælp og støtte.

Via en fingerprik behøver du ikke bekymre dig om, hvad du måske er nødt til at give op. Når du har identificeret dine problematiske fødevarer, kan du opretholde et lækkert allergen-fri eller intolerance-frit liv. Hvem ved! Du vil måske endda opdage, at din nye og forbedrede kost er endnu mere tilfredsstillende og lækker end dine gamle spisevaner. 

Men en blodprøve er ikke hel billig -kr 2495kr,-  så der er også en gratis metode, hvis du laver maddagbog.

Ved at holde en omhyggelig og detaljeret maddagbog, er det muligt at sortere mange allergier ud uden at skulle undergå dyre test.  Så ved at fjerne de madvarer vi i sammenråd finder ud af kunne være dine drilske madvarer, kan du via et forløb med mig stadig eliminere nogle fødevarer og følge en rotationsdiæt ved at skrive maddagbog flittigt. Det kræver selvfølgelig et udførligt stykke arbejde, men det er en billigere metode, og en metode der gør, at du kan mærke efter hvad og hvordan din krop reagerer.

Hvis jeg mener du skal prøve at holde dig fra tomater fx, så beder jeg dig om at holder dig en uge fra tomater. På 8 dagen skal du så prøve at introducere dem igen for at se om dine symptomer kommer tilbage og bemærke forskellen. Ofte ser jeg en bedring allerede på 1 uge. Så det kunne være hvede, gluten, komælk, gær, æg tomater, sesam, mandler, hasselnødder, melon, hvidløg you name it. Alle fødevarer du spiser dagligt kan trigge din krop.

 

 

Madalternativer:

Hvis du skulle være så uheldig at være enten Fødevareintoleranceallergisk eller have en fødevareintolerance lister jeg her nogle alternativer for at nævne nogle få:

 • Sesamfrø og jordnødder = Solsikkekerner og græskarfrø
 • Komælk og soja = mandelmælk, quinoamælk, havremælk, hampe-mælk, kokosmælk
 • Æg = hørfrøskum
 • Hvede = quinoamel, majsmel, rismel,boghvedemel, glutenfrit brød, quinoa pasta, boghvede pasta
 • Havregryn = glutenfri havre eller boghvedeflager
 • Fisk og skalddyr = plantebaseret proteiner: frø, linser, bønner, ærter

 

Lad mig endelig høre fra dig. Del gerne i kommentarfeltet. Hvad har du gjort ved dine fødevareintolerancer? Er du god til at variere din mad? Mistænker du en fødevare for at være drilsk?


 • Hej
  Har lige fået testet mig og er inntolorant for mandler, hvede, koprodukter, egg, melon, infefær, gær. Jeg bor på Færøerne så jeg tror at det bliver en stor udfordring at finde alternativer.

  • Ja det kan godt være lidt svært, når man lige er blevet testet. Jeg vil meget gerne hjælpe dig over Skype, hvis du ønsker en session, hvor jeg guider dig. Jeg tåler ikke selv mandler, hvede, komælk, æg, melon og gær. Så jeg vil mene at jeg spiser fint og er en ekspert lige på de punkter du nævner pudsigt nok.

   Ellers er du velkommen i mine online klub eller detox forløb.

   Håber det giver dig motivation at du ikke er alene om det.

  • Hej Nicolai

   Svært spørgsmål. Du er velkommen til at ringe til mig gratis på 61217893, når vi taler om en kort samtale om hvordan jeg arbejder. Men at tale om råd og vejledning koster en session ja. Håber det giver mening.

   Kærlig hilsen
   Nicole

 • Hej Nicole
  Jeg har gået målt intolerance overfor tun. Gælder det så også andre fisk af tunfamilien?

  Min in5olerance gælder også græskar. Hvad så med squash, som et af græskarfamilien? Og hvad med græskarkerner?

  Jeg kan heller ikke take ærter. Gælder det så også ærtespirer?

  Og så er der lige al Hvid ost (altså ikke skæreost). Men hvad dækker hvid Ost egentlig?

  • Ja det gælder alle de varer du nævner. Desværre. Og også ost. Så det er im at skære det hele fra for at se om det hjælper. Men du kan starte med de første ting. Fjerne tun, græskar, ærter og ost. Hvis det hjælper på dine symptomer så skal du ikke være bange for at få lidt græskarkerner, ærtespirer fordi det er jo ikke hver dag du får det. Så håber jeg du har fået det bedre. Nogle gange hjælper det bare med pauser og så kan du tåle det igen, når vi taler intolerancer.

 • Kære Nicole

  Har du erfaring med at teste babyer? Min datter på 7 mdr får udslæt i ansigtet og på hænderne, klør og græde4 få sekunder efter hun har spist noget, som hun ikke kan tåle, og det sker desværre næsten dagligt. Vi er meget frustrerede og ved snart ikke, hvad vi skal gøre.

  Mvh. Louise

  • Jeg ville ikke teste en så lille baby. Jeg ville gøre noget andet. Starte forfra. Give hende en uge kun mos som kartofler, olivenolie, lidt vand, 1 grøntsag du vælger (gulerod, squash eller hvad du vælger) og så det protein du vælger. Fisk/kød. Så kører du det i en uge og ser hendes reaktion. Hvis der sker noget ville jeg tænke kartoffel og så ville jeg tage kartoflen ud og erstatte den med selleri. Hvis alt går godt med de ingredienser, så ville jeg kører maddagbog og så holde øje med de næste i rækken. Så tilføjer du 1-2 ingredienser om ugen og noterer ned. Men det kan sagtens være komælk? Får hun modermælkserstatning? Jeg skal vide mere præcis hvad hun spiser. Måske en session kunne være behjælpeligt? Så vi knækker koden. Jeg kan høre laboratoriet hvor lille man gør dig i labs test. Jeg har aldrig testet en baby. Men jeg føler med jer. Det gør ondt i ens moderhjerte. Min yngste var kasein-intolerant, så vi stoppede komælk. Det var så møg svært men vi klarede det. Min ældste laktose-intolerant og havde kolik og vi knækkede først koden da hun var 8 år og fik test. Hun havde i 8 år diarre. Så jeg ved alt om det med børn og allergi, eksem, intolerancer. Så vil gerne hjælpe.

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Nup min E-bog: “Slip dine symptomer nu”
  Luk

  Læs e-bogen: "Sådan slipper du af med dine symptomer. Tag mini-intolerancetesten og nup mine opskrifter!"

  • - Kan jeg slippe mine symptomer?
  • - Hvilke opskrifter anbefaler du?
  • - Jeg drømmer om sund livsstil - hvad gør jeg?