Sæsonbetonede grøntsager

I går vendte jeg tilbage til København efter 5 skønne uger i Syditalien. Mit køleskab er tomt, som i rigtig tomt, og det fik mig til at tænke på, at jeg nu skal til at forsyne køkkenet igen med al min sunde mad, som passer til mig og min lille familie.

 

Men tankerne fløj hurtig tilbage til Italien, og hvor meget jeg kommer til at savne Italien, da jeg nu skal tænke på, at jeg skal ud at handle og bestille varer på nettet. Ikke kun vejret, stranden, familien, vennerne kommer jeg til at savne, men især den friske mad. Italiensk mad er mere end blot pasta, pizza og parmaskinke. Mit italienske køkken er et symbol for middelhavskosten, som faktisk er et meget sundt køkkenet.

For mig er italiensk mad et symbol på masser af friske grøntsager, krydderurter, frugt, friske bønner, linser, og frisk fisk lige fra havet, som de vigtigste kilder til protein. For ikke at glemme olivenolie. Kød anvendes sparsomt og slagteren havde heldigvis ikke så meget frisk kød på lager. Sådan er det bare. Godt for vores fordøjelse og miljø. Så det giver anledning til at spise anderledes. Det kræver noget inspiration og lyst til at eksperimentere, men nu er jeg jo opvokset hernede i 34 somre, så jeg har en del oplevelser og erfaringer hernede fra.

 

friskegrøntsager1

 

Men mine tanker går mere på sæsonbaseret kost.

  • Hvorfor kender jeg ikke flere i min omgangskreds, der dyrker det noget mere?
  • Er det bare mig, eller er der mangel på information omkring sæsonbaserede varer blandt mit netværk?
  • Er det kun mig, der tænker sådan ved at være fast indkøber hos aarstiderne og har så meget viden omkring kost eller hvad med jer andre?

 

Det om sæsonbetonede grøntsager, vil jeg gerne skrive om og dele med dig i dag.

 

Den simple livsstil, hvor alt er sæsonbaseret og hvor jeg tryller retter frem på enkle og simple måder for at spise de skønne grønsager, der er at vælge imellem. Ingen opskrifter eller indkøbssedler. Hvad der er tilgængeligt, er hvad jeg må nøjes og behages med. Rimelig simpelt.

Konceptet hvor grønsagerne er lokalt dyrket og fragtet få kilometer er jo fantastisk, og som det burde være alle steder. Grønsagerne er sæsonbetonet, så der er ikke andet at vælge imellem end det der er dyrket nu og her. Det er jo lige netop sådan det skal være og uden farer for tab af kvalitet og sundhed i varerne samt alle mulige overfølsomheder, da der går et år, før jeg igen står nede i Syditalien ved frugtmarkedet og handler de skønne lækre grønsager og frugter. Det savner jeg, når jeg er i København. Vi har det også lidt rundt omkring på torvene herhjemme, men jeg ser desværre mange gå og handle alle mulige grøntsager, som kommer langvejs fra og som er vintersæson betonet.

Tænk på alle de dumme giftige kemikalier grøntsagerne bliver sprøjtet med for at holde sig friske under så lang en transport.

 

Mit bedste råd må være: Dansk sommer er lig med: jordbær, grønne ærter, bønner, kirsebær, brombær, hindbær, nye kartofler, sommerkål, majs, frisk sommersalat, krydderurter m.m. Det er det, vi skal spise om sommeren og kun om sommeren. Så losser du næsten fødevarer-overfølsomheder væk af vejen.

 

I Italien var det også billigere at handle og spise, men nej hvor er det lækkert med alle de friske forskellige bønner, som ikke skal ligge i vand natten over. Vupti sad gamle damer og plukkede bønner og gjorde dem klar til kogning. Simpelt og billigt, men med mulighed for at nyde anderledes retter. Helt sikkert noget min mave har nydt godt af. Og noget som ikke er giver mig overfølsomheder, da min mave får et års ro fra de friske bønner. Det gyldne ord er nemlig VARIATION.   Men ikke kun min mave og fordøjelse er glad for bønner, brugen af bønner støtter også op omkring miljøet, da fodring og slagtning af dyr påvirker miljøet. Så igen WIN – WIN for mig og andre i denne skønne verden.

 

På grund af begrænsede vækstsæsoner i Danmark, er det næsten umuligt at spise lokalt og sæsonbaseret 100 % af tiden, men nu hvor jeg er Københavner og pt. ikke har mulighed for at bo tæt på en gård, har tanken strejfet mig et par gange, så er det min pligt at gøre mit bedste med de ressourcer der er. Så jeg vælger at købe sæsonbaserede danske varer når jeg handler i dk.

 

Du tror det er løgn, men om der ikke lige tikker et nyhedsbrev ind i min indbakke med denne fantastisk video fra TED TALK. Se den her, ved at klikke her. Sådan som i den video burde det være mere af her i København, hvor vi dyrker vores egne grøntsager, hvor der er plads til en smule grønt. Meget mig og vild inspirerende, især nu hvor jeg sidder og skriver lige netop om det emne. Det var godt nok pudsigt.

 

I Italien har man også en masse skønne krydderurter, som jeg selvfølgelig brugte til at pynte min mad med – jeg elsker simpelthen mængden og udvalget af disse krydderurter, så dem må jeg ned og finde en masse af  nu, så jeg kan plante dem hjemme i min vindueskarm. Det kan ikke gå hurtigt nok.

 

Sommer for mig er lig med friske, enkle, rå, lette og hurtige madvarer og opskrifter, så jeg har tid til at komme ud og nyde sommerens oplevelser og den friske luft og sensommerens skønne sol. Det burde sommer også være for dig!

 

Sommer i Italien er for mig super dejlig og fx en lækker hurtigt rucula salat holder mig mæt og sund på samme tid. Det kan en dansk sommer også tilbyde mig. Så nu vil jeg se, hvad jeg kan finde af agurker, tomater og salater, så jeg kan lave noget lækkert, hurtigt, nærende, frisk mad på få minutter, så jeg kan nyde resten af aftenen med vores børn. (Jeg har snydt lidt – da jeg har kogt kikærter hele formiddagen – da jeg har set et webinar og skrevet blog og nyhedsbrev hjemmefra i dag). Så “hurtig” mad på den lette planlagte måde.

Det har været en super skøn oplevelse at nyde alle disse herligheder i den tid vi har været i Italien, og det har både været en himmelsk oplevelse at værdsætte livet og den sunde mad, uden at skulle tænke på så meget andet, som jeg jo ellers præger med en travl hverdag med børn og mand. Så simpel og rå nærende kost kan altså være sagen i en hed sommer, hvor tiden skal bruges på afslapning og familie.

 

Men her er lige kort nogle grunde til, hvorfor du virkelig burde købe sæsonbetonede grønsager og frugter efter min mening:

 

Det er:

 

  • Billigere: Det giver sig selv, men det handler kort sagt om transport og emballage.

 

  • Bedre smag: Smagen bliver påvirket under transport eller ved dyrkning i drivhus. Solen har sin smagspower og det kan smages, hvis, maden ikke er super frisk lige fra jorden.

 

  • Sundere: Fordi grøntsagerne får lov til at vokse færdigt og næringsstofferne bliver fuldtallige ved sen høstning. Så jo længere tid, grøntsagerne får til at vokse i, jo sundere bliver de for dig. 

 

Selv om det måske ikke altid er muligt at købe årstidens råvarer lokalt, så kan du i det mindste købe det næstbedste.  Så gør dit bedste med sund fornuft og du vil takke dig selv og nære din krop, som man gjorde i gamle dage. De dage skal vi have igen for at udrydde alle de dumme symptomer og sygdomme via grønnere livsstil.

 

Nu vil jeg gerne høre fra dig …

 

  • Hvor handler du ind?
  • Kender du aarstiderne.com ?
  • Hvad er dine sommeryndlingsretter?
  • Min er hel sikkert salater, grønsagsjuicer, smoothies og sunde hjemmelavede is!

 

Prøv at spis sæsonbetonet og du vil i hvert fald blive belønnet med højere kvalitet af råvarer, pakket med bedre ernæring, til en lavere pris samt dine smagsløg vil helt takke dig for det! Så ingen undskyldninger for at bo i København langt væk fra Italien…..

 

Ud at led, søg og bliv inspireret!

 

Nu vil jeg drømme videre om en stor have fyldt med rucula salat, grønkål og krydderurter lige fra haven…..

 

Del hvad du gør og hvordan du handler sæsonbetonede varer og hvorfor du gør det samt hvor?

 


  • Nicole, dejligt at læse om din madoplevelser med Italien. Nogenlunden samme, som vi har med Frankrig. Lidt men godt, og en masse dejlige råvarer.
    Jeg har fået anbefalet denne hjemmeside, som leverer netop sunde råvarer og et alternativ til den travle familie, som ikke føler de har tid til at handle og samtidig finde inspiration. Jeg bruger den ikke selv, da jeg helst selv vil vælge mine varer og stadig har tid at købe ind lokalt. 🙂
    http://www.retnemt.dk
    Kh, Anne-Mette & fam

    • Ja kunne forestille mig at Frankring også er skøn. God idé med at handle selv og købe lokalt Anne-Mette. Det er sådan det burde være, men altid skønt at de travle mennesker også har mulighed for et måltid og alternative indkøbsmuligheder. Det er jo prioriteringer. Jeg ville nok hellere vælge aarstiderne, da de også har måltidskasser. Men jeg kender ikke retnemt. Du er jo heldig i at have en meget stor have:-)

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Nup min E-bog: “Slip dine symptomer nu”
    Luk

    Læs e-bogen: "Sådan slipper du af med dine symptomer. Tag mini-intolerancetesten og nup mine opskrifter!"

    • - Kan jeg slippe mine symptomer?
    • - Hvilke opskrifter anbefaler du?
    • - Jeg drømmer om sund livsstil - hvad gør jeg?