Optimal ydeevne og skønhed med den rigtige olivenolie

  • Hvad er den rigtige olivenolie?
  • Kan man bruge olivenolie til at stege i?
  • Er der forskel på mærker, priser og farven på flaskerne ved olivenolie?

 

Nu skal du høre kort om olivenolie:

I mandags var jeg på et skønt besøg hos Migliarese. Et skønt landbrugssted nær mine rødder i Syditalien. Jeg besøger stedet hvert år, og har gjort det i mange år. Jeg elsker duften af oliventræer, jord og alle grønsagerne de producerer også. Det er lige mig. Jeg ville ønske jeg kunne blive gammel sådan et sted, hvor jeg selv skulle stå for at producere økologisk ekstra jomfru olivenolie. Drømmen om at plukke oliven og selv stå for presningen og nyde smagen af den skønne olie, minder mig om min barndom.

Smukke oliventræer

Smukke oliventræer

 

Jeg elskede tomatsalat, rødløg, oregano, salt og en god olivenolie henover som barn – det gør jeg nu stadig. Disse ting er for mig lig med Italien. Derfor vil jeg dele lidt info om olivenolie med dig. En af de ting som jeg er vokset op med og altid har elsket. Da jeg læste til kostvejleder kom det bag på mig, hvor lidt viden der er blandt den danske befolkning omkring olivenolie, og hvor lidt man egentlig ved omkring kvalitet og brug af olivenolie, hvilken gør næsten helt ondt i mit hjerte.

Min mand har i årevis hørt mig tale om farven, flasken og opbevaringen samt transporten af olien, så han remser fint hele smøren, som jeg igennem årerne har fortalt ham. Hvis han ser, at jeg ikke tager en olivenolie på en restaurant eller når vi er hjemme hos andre på besøg, er det fordi der nok er et eller andet galt i mine øjne med olien og han forstår bedre hvorfor. Jeg går simpelthen meget op i, hvilken olivenolie jeg forkæler min krop med. Jeg er vitterlig kræsen og bevidst om, hvad jeg giver min krop, fordi jeg simpelthen har nørdet mig ned i det. Heldigvis har jeg mine italienske gener og en far som er restauratør, så jeg er godt stillet med mange års erfaring med brugen af olivenolie i mit køkken.

Min far og jeg har forskellige opfattelser af brugen af olivenolie, så vi kan lave grin af hver vores viden og stædighed. Så når han bruger olivenolie i min mad, så står jeg lige bag ham og tjekker om han varmer den op. Ellers bliver jeg hysterisk. Så vi er normalt et umage par i et køkkenet, men supplerer ellers temmelig godt hinanden.

Mange køber olivenolie i Danmark, men der er stadig mange der er forvirret over forskellene mellem ren olivenolie, jomfru, ekstra jomfru og koldpresset.

Er du forvirret?

Når vi taler om olivenolie, må du ikke gå på kompromis og tænke, at det er lige meget hvilken farve flasken har eller hvilken kvalitet du bruger. Ja, olivenolie er dyr, I know, men jeg kan love dig for, at det er pengene værd for dine celler at købe en god pebret flaske af god kvalitet. Mange er dyre og ikke alle er lige gode og sunde. Så bare fordi du køber en dyr olivenolie, betyder det ikke at den er optimal. Husk at være kritisk og spørg din lokale butik og råd og vejledning og tag ikke alt for gode varer…..Jeg siger nej tak til dellefedt.

 

Olivenolie er sart og derfor anbefaler jeg dig at spise den økologiske ekstra virgin olivenolie . Mange fødevarer burde spises rå, men jeg ved godt, det ikke er nemt for mange. Men særligt når vi taler om olivenolie, så vil jeg anbefaler dig, at du sætter dig lidt ind i anvendelsen af de forskellige olier, der findes på markedet. Jeg lover dig, at jeg vil gøre mit bedste i fremtiden og skrive om de forskellige olier for wauw, hvor møder jeg mange, der ikke bruger deres olier rigtigt i madlavningen eller som køber de gode sunde olier, men ødelægger dem ved opvarmning. Vi er simpelthen stadig misinformeret i Danmark desværre. Og oliefejl giver dellefedt og på sigt skader i dine cellemembraner.

 

Olivenolie er en enkeltumættet fedtsyre – en Omega-9 fedtsyre, som  findes i olivenolie, rapsolie, avocado, mandler, sesam, og jordnødder. De er vældig kendte for at være gode for kredsløbet og kolesterolbalancen.

Olivenolie er kendt fra middelhavskosten og mange af de sunde fordele, men dog kalorierig. Jeg anbefaler, du bruger den rå over din færdige mad, i din pesto eller på dine salater. Så undgår du den bliver harsk/oxiderer og forstyrrer dine dejlige celler.

 

Dens kemiske struktur er IKKE egnet til madlavning, hvor du bruger høje temperaturer. Nogle eksperter mener, du sagtens kan sautere grønsager med olivenolie, da grønsagerne indeholder vand og vand ikke kan overstige de 100grader. Men det er op til dig, at gøre hvad du føler, er det rigtige. Lov mig at varm den op forsigtigt på lav varme og tilsat altid løg, hvidløg, rosmarin til, så er du sikker på at du ikke ødelægger olivenolien. Men her er det også vigtigt, at du ved hvilken olivenolie du skal bruge på en pande og hvilken du ikke skal bruge på panden. Her er der nemlig også forskel. Brug ekstra jomfru oliven på dine salater og almindelig olivenolie på din pande, hvis du ikke bruger kokosolie. Kokosolie er min favorit til mange ting men især på panden. Det kommer i et andet blog indlæg en anden gang. Det lover jeg. Så første regel i dag: BRUG DIN OLIVENOLIE RÅ, ligesom når du hælder rapsolie over din færdige eller rå mad/salat/grøntsager/bælgfrugter.

 

Lækker økologisk ekstra jomfru olivenolie

Lækker økologisk ekstra jomfru olivenolie

 

Din olivenolie skal plejes. Desværre er de sundeste olier de mest sarte. Du skal være opmærksom på, at du opbevarer din olie et køligt og et mørkt sted for eksempel i et mørkt køkkenskab, gerne i et vinskab, da det har den rette temperatur eller i en mørk kølig garage. Jo mindre flaskerne er jo bedre. Jeg elsker Migliarese´s mini små flasker på 100 ml. De er optimale og jeg bruger dem som refill til de større flasker jeg har. Find din egen lille mørke flaske og hæld over på. Jeg fandt engang i Milano også fine mørke flasker fra Alessi til opbevaring af olie. Hver gang du åbner en flaske jo mere luft /oxidation bliver olien udsat for og den ødelægger og skader dine celler. Så åben og luk straks efter og bevar forsigtigt i mørke.

Så brug endelig små flasker og skynd dig at lukke flasken igen efter brug. Du kan tilsætte din olie antioxidanter for at beskytte olien, så den forbliver frisk i længere tid. Det betyder tilsætte E-vitamin, rosmarin, astaxanthin eller lutein. Astaxanthin og lutein farver olien, så du kan se beskyttelsen af olien indtil farven forsvinder, hvilket betyder ingen beskyttelse når farven er væk. Men når du er ude at købe din olivenolie, så skal du også vælge den mørkeste farve på flasken. De mørke grønne eller sorte flasker er bedre til at beskytte olien for lys. Tænk på hvor du køber din olie, og hvor den bliver bevaret henne på hylderne i din lokale butik/helsekostbutik. Står den under meget lys i forretningen, så vælg en der står bagest i mørke.

Ulempen ved olivenolie i Danmark er, at den ikke er frisk som i Italien, hvor den bliver hentet direkte eller har kort transport. Min familie henter altid olivenolien direkte fra landet, når den er plukket og tappet om vinteren. Dette gør, at jeg også anbefaler danskere at bruge andre olier over deres salater. Vi har jo også skønne super sunde olier i rapsolie, hørfrøolie og hampolie til de skønne salater, som indeholder omega 3, som er super vigtige og ikke må glemmes at nævne, som produceres i Danmark. Tjek Nyborggaard. De har fantastiske olier til at stå på køl og produceret i Danmark. For ja, jeg er til olivenolie, når jeg er italiensk inspireret i mit køkken, men hvis du ikke er det, så anbefaler jeg dig netop at vælge en olie der er rig på omega 3 og købt fra et køleskab fra din helsekostforretning eller direkte fra en producent. Vi skal jo huske at støtte danske producenter også.

 

Farven på selve olivenolie kan variere, men det er på grund af selve farven på oliven, nogle er lysegrønne andre mørkere.

 

Den sidste pointe som jeg vil nævne er,  at jeg også anvender andre olier, er at det er vigtigt at få en balance mellem flerumættede og monoumættede fedtstoffer. Vi er nemlig i underskud af omega 3 fedtsyrer. Så hold regnskab med dine olier og giv dine celler en masse sunde gode fedtsyrer og især omega 3.

 

Men derfor betyder det jo ikke, at du ikke også kan anvende olivenolie. Men HUSK nu, at ikke kun olivenolie gør dig sund. Dette er en lille brøkdel i din sunde livsstil. Husk at variere din mad og spis en masse ja en super masse rå grønsager dagligt. Med tiden skal du nok blive godt informeret om fedtstoffer fra mig! Så mit budskab i dag er at nyde en super god olivenolie, når valget er der, og gerne som en lækker dressing engang imellem. Men husk at variere dit olieindtag, og brug kun de bedste olier på markedet.

 

Jeg fik foræret en økologisk Green GOLD olivenolie og en GOLD olivenolie fra Migliarese. De kan ikke købes i Danmark. Jeg glæder mig til at hælde olien ud over mine skønne salater og lave super skøn pesto med GOLD olien. Forskellen på de to olier jeg fik foræret er nemlig, at den ene kan tåle lidt varme og den anden kan ikke.

 

Hvilken olivenolie bruger du?

 

Da jeg boede i Bremen i Tyskland brugte jeg La BIO IDEA. Den kan jeg nu bl.a købe hos netspiren i Danmark. Den er god. Men der er mange gode olivenolier.

 

Sunde omega 9 hilsener,

Nicole


  • Virkelig dejligt med god og kyndig olivenolie brugervejledning. Har brugt extra virgin i flere årtier, men åbenbart ikke helt optimalt. Spiser det for lidt i rå tilstand. Mangler egentlig råd om optimal stegeolie – f.eks til alm hakkebøf og deller. Er faktisk begyndt at købe og bruge smør igen. Men jeg følger med hos dig nu.
    Bedste hilsen
    Else Togo

  • Else det glæder mig at læse. Smør er også fint at stege i. Jeg anbefaler dog ikke at man steger så meget. Brug ovnen så tit det er muligt. Jeg steger selv i kokosolie, de få gange jeg bruger en pande. Smør sammen med lidt olivenolie, der kan tåle varme, kan også bruges i nogle retter. Det gør mange kokke. Det kommer an på retten og smagen du ønsker i din mad. Men kokosolie kan købes med og uden smag. Det kan tåle høje temperaturer. Min absolut favorit på en pande.

  • Amazing Organic olive oil Tour in Sicily
    Dear Sirs

    My name is Pietro Cocchiara and I am marketing expert of the Italian company ITALIA INIZIATIVE promoting a marketing campaign organic olive oil “ DALLE TERRE DEL PARADISO”.
    I am writing to you in order to invite you to take a part in an amazing tour in Sicily during the following period: November 21th, 22th, 23 th. All travel expenses, including airplanes, transfer, hotel and meals will paid by our company.
    During such a Tour you will be visiting four (4) Sicilian organic olive oil producers, as well as a company producing organic olive oil inside the magnificent Archaeological and Landscape Park of the Valley of the Temples, just outside Agrigento, which is one of Sicily’s most famous historical attractions.
    Tasting of extra virgin organic olive oil will be organized and a dinner is dedicated to typical meals as well as local and organic products.
    We are looking forward to hearing from you.

    Dott. Pietro Cocchiara
    Italia Iniziative Marketing expert
    Mobile +39/339/4991735

  • Hej Nicole,

    Dejligt med en oplysende information om olivenolie. Vi har selv importeret et parti økologisk olivenolie, så vi var sikre på kvalitet og for at sænke prisen på den gode kvalitet, som ellers koster en formue.

    Må jeg sende dig en gratis prøve?

    Det vil være rart med din feedback. Du kan sende din adresse til mig via jesper@colombani.dk eller bestille en gratis smagsprøve via vores hjemmeside: http://www.colombani.dk

    Håber at høre fra dig;-)

    • Hej Jesper.

      Mange tak for din besked. Altid dejligt med øko olivenolie. Jeg bruger selv fra Italien og skal til at sælge italiensk økologisk olivenolie, så jeg er ikke lige den rette. Men lyder ellers fantastisk. Rigtig meget pøj pøj med det.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Nup min E-bog: “Slip dine symptomer nu”
    Luk

    Læs e-bogen: "Sådan slipper du af med dine symptomer. Tag mini-intolerancetesten og nup mine opskrifter!"

    • - Kan jeg slippe mine symptomer?
    • - Hvilke opskrifter anbefaler du?
    • - Jeg drømmer om sund livsstil - hvad gør jeg?