Kinaradise

Kinaradise eller Daikon – Sund radise med mange navne.

 

Mange kender ikke kinaradisen, som også kaldes daikon.

Den er brugt meget i kinetisk medicin, og er kommet sent til Danmark. Men bedre sent end aldring. Tror, jeg læste den kom engang i 80´erne.

 

Japanere har en madkultur, vi danskere kunne lære meget af. En meget gammel sund madkultur. De har så mange powerfulde sunde madvarer og vaner, og jeg elsker også japansk sund mad.

 

Men din uvidenhed om kinaradise må stoppe i dag. Jeg var også engang uvidende om den. For det er så ærgerligt, at du går glip af så sund og powerfuld en radise i din krop og celler, med de livsstilssygdomme og miljøskader vi har i dag.

 

Lad os kalde det en superfood en must have grøntsag, hvis du er til mit princip om smådetox.

 

Vidste du, at kinaradise også har anti-cancer egenskaber?

 

Hvad er kinaradise, altså daikon?

DaikonDet er en bitter radise, som har en stærk pebret smag i rå form. Den ligner en bred gulerod bare i hvid og stammer fra kål-familien. Den stammer fra Asien især i Japan, hvor den er populær. For nogle år siden juicede jeg den, og jeg kan love for, at jeg vågnede op fra stolen, da jeg drak den, fordi jeg havde brugt hele radisen. Den er så pebret og stærk i smagen, at hvis du ikke anvender den med omhu, kan du få katastrofe-oplevelser med den, som jeg oplevede. Men det er jo ikke meningen, og derfor får du mine opskrifter og erfaring i dette indlæg.

 

 

Hvorfor skal du spise kinaradise?

 

Den har et hav af sunde egenskaber, så det er bare med at komme i gang med at tilføje den i din sunde livsstil. Uanset hvilket symptom du har, så tilføj den, for den er god til mange symptomer og forebygger mange ubalancer.

 

Kinaradise er en af mine smådetox strategier, fordi den også udrenser. Du ved, jeg er tosset med smådetox og enhver fødevare, der virker udrensende og anti-inflammatorisk er på min ynglingsliste af madvarer.

 

Sundhedsmæssige fordele:

Daikon er en af mange korsblomstrede grøntsager, som i studier viser at den er kræftforebyggende. Daikon indeholder flere store antioxidanter, som er forbundet med at bekæmpe frie radikaler, en kendt årsag til kræft. Forskning har også vist, at daikon juice hjælper med at forhindre dannelsen af farlige kemikalier og kræftfremkaldende stoffer i kroppen og hjælper leverens udskillelses-processer af toksiner.

Rå daikon juice kan hjælpe med at opløse slim og støtte den sunde funktion af åndedrætsorganerne. Dens evne til at bekæmpe bakterier og virusinfektioner kan hjælpe på bronkitis, astma og influenza. Wow den er powerfuld og du kan nok fornemme at jeg er solgt. Jeg er meget fascineret af naturens power.

Daikon-juice har også vist sig som effektiv i forebyggelse og behandling af akne og andre hudsygdomme.

 

Kinaradise indeholder høje niveauer af glucosinolat som er væksthæmmende.

Glucosinolater er med i dannelsen af sulphoraphan. Sulphoraphan fra broccoli har en potent indvirkning i fase 2 afgiftningen i leveren, hvor enzymerne virker anti-cancerisk. Det betyder spis og drik din daikon og bliv sund med lækkerhed.

Fase 2 afgiftningen i leveren er en kompliceret omfattende proces, som er yderst spændende. Den opdeles i 2 faser, hvor faserne kun kan fungere rigtigt, hvis den besidder de enzymer og antioxidanter, der skal til. Derfor er daikon, broccoli og mange andre grøntsager super vigtige at spise, da de netop indeholder både glutathion og andre nødvendige næringsstoffer for at leveren kan smide ”skrald” ud i de rigtige skraldespande. Jeg ser tit, at mine klienter mangler nogle livsvigtige enzymer i deres gener, og derfor er en health dna test et super godt redskab til at se, hvor mange grøntsager du skal spise ude fra, da din krop ikke selv danner de enzymer der skal til, hvis du glemmer at spise leverstyrkende-grøntsager.

 

De sundhedsmæssige fordele af daikon omfatter som skrevet altså kræft-bekæmpende antioxidanter, folinsyre og anthocyaniner (farvestoffer=flavonoider). Radisen er også kendt for at hjælpe åndedrætsfunktionen og den generelle afgiftning af organer. Den indeholder store mængder af svovl-baserede forbindelser (og ja, disse sunde svovlforbindelser lugter lidt). Daikon er også super fugtgivende til vores smukke hud og fungerer med at gøre indvendigt rent. Du kan godt regne ud, hvor vild jeg er med daikon, ik?

 

Den er anti-inflammatorisk og indeholder et høj niveau af C og B vitaminer. Super godt til mine sportsudøver-klienter. C-vitamin er en stærk antioxidant, der ikke kun bekæmper frie radikaler aktivitet i kroppen, men også giver immunsystemet en stor støtte.

 

Daikon hjælper med at forhindre sygdom såsom almindelig forkølelse. Derudover indeholder den også mineralerne kalium, calcium, jern, kobber, fosfor. Fiber-fordele har den også.

Smid ikke bladene ud. Daikon-blade har en meget høj koncentration af C-vitamin end daikon-roden.

Rå daikon juice er fyldt med fordøjelsesenzymer, der hjælper kroppens proces til at fordøje proteiner, olie, fedt og kulhydrater. Det er en win-win-win grøntsag.

 

Daikon blade er en glimrende kilde til calcium, som hjælper med at fremme en sund knoglevækst og kan sænke risikoen for knogleskørhed især hvis du anvender den sammen med sesamfrø og tahinsmør.

 

Hvor får du kinaradise fra?

Helsekostforretninger eller fra grønthandlere. Sørg for, at de er økologiske, da de stammer fra Asien og du ikke kan vide, om de er genmodifiseret og sprøjtet med al muligt giftigt.

 

Hvordan får du kinaradisekinaradise, så det smager godt, og du får de sunde egenskaber?

Jeg river min og putter i mine salater især med en Gefu spirelli skræller. Jeg gemmer altid et stykke som jeg juicer. Den kan også anvendes i en wokret, men jeg gemmer altid noget råt, da grøntsagernes powerfulde egenskaber er gode rå.

 

 

Opskrift på kinaradise med en spirilizer som laver rå nudler:

Min spirilli er lille og billig, da jeg har så meget køkkenudstyr. Men jeg er virkelig glad for den. Jeg har købt den i Contrast i Hovedvagtsgade 6 i KBH.k. Virkelig en fin butik og skønt koncept jeg har elsket i flere år i træk.

 

Men den kan købes overalt i Inspiration, Imerco, Kitchen4kids osv.

 

Opskrift på Daikon salat:Kinaradise

☘ 1/2 skrællet kinaradise

(resten gemmer du til juice eller til næste dags salat)

☘ 3 gulerødder

☘ 2 spsk sesamfrø

☘ 1 squash eller 2 små

☘ Forårsløg i ringe

☘ Drys af korriander

 

Dressing: en presset citron eller appelsin, 1 spsk revet presset ingefær, 2 spsk tamari sauce, 4 spsk olivenolie, salt og peber samt 1 spsk manuka honning.

 

 

Daikon juice:

☘ Et stykke skrællet kinaradise (skrællen er bitter) fx. 3-4 cm

☘ 4 gulerødder

☘ 1 æble

 

Juice først 1 halvt æble, kinaradise, gulerødder og det sidste halve æble. Så har du en lækker energi drik med kras i samt alle de ovennævnte sunde egenskaber.

 

Kommentér gerne i kommentar-feltet hvordan du spiser daikon, og hvad dine oplevelser har været med denne radise. Jeg elsker at høre dine oplevelser, erfaringer og viden.

Pøj pøj med dine kinaradise opskrifter!


  • Kan Kinaradise kun købes frisk ? den kan ikke købes på glas, som pulver, ligesom hvidløg, muskatnød ?

    • Den købes frisk og spises som en grønsag. Jeg har desværre ikke set kinaradise som tilskud i Danmark, men du kan få det i udlandet, hvis du søger på daikon supplement. Håber det kan bruges.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Få min gratis E-guide: "Farvel til diæter og cravings for altid
    Luk

    Få min gratis E-guide: "Farvel til diæter og cravings for altid

    • - Kan jeg undgå slankekure og diæter?
    • - Hvad er cravings?
    • - Jeg drømmer om sund livsstil - Hvad gør jeg?