Er chokolade sundt?

 

Ej er chokolade virkelig sundt?

Chokolade kan være sundt i den rette mængde og i den rigtige form.

Min nyhed til dig i dag er, at chokolade kan være sundt. Ikke dårligt, vel?

MEN det kan også være usundt, så læs lige med her.

 

Chokolade mængde

Nøglen til chokoladesucces er mængden og kvaliteten af chokolade. Mængden af det du spiser og mængden af den procentdel kakao chokolade-baren indeholder.

Du kan vælge gode chokolader fra 70%, 80%, 85%, 90% og 100%. 100% er meget bittert og selv sådan én som mig, synes det er for stærkt. Så vil jeg hellere have kakaopulver eller kakaobønner i en smoothie.

Vidste du, at mørk chokolade kan være usundt og stærkt forarbejdet? Det betyder at den ikke har de næringsstoffer, du går og tror den har, også selvom der står 70% på pakningen?

Jeg ved godt, det ikke er nemt at være forbruger. Derfor vil jeg anbefale dig at kigge bagpå pakningen og bede dig læse der. Des færre ingredienser des bedre. Jo mere du forstår af ordene på pakken des renere er produktet. 4 ingredienser plejer at være fint.

Der kunne stå: kakaomasse, kakaosmør, rørsukker, kakaosubstans. Det er til at forstå ikke sandt?

Hvis der står noget du ikke forstår, så drop den. Sund livsstil handler om naturlige fødevarer, som du ved hvad er uden al mulig kemi.

 

Hvad gør chokolade sundt?

Kakao er rimeligt bittert, og jo højere procentdel des bittere og sundere er det. Det er flavonoiderne, der gør chokoladen bitter og sund. Producenterne fjerner dem ofte, så forbrugerne bedre kan lide smagen og køber mere. Men det er flavonoiderne, der giver chokoladen dens mange sunde fordele, så det er meget væsentligt at få den rigtige kakao-chokolade.

Den høje procentdel betyder som sagt flere flavonoider, som er kraftige antioxidanter. Antioxidanter hjælper dig med at beskytte dig for frie radikaler (de onde), som opstår pga stress, dårlig kost, overtræning, giftstoffer m.m. Antioxidanter (de gode) er dem som fx findes i grøn te, kakao, rødvin, blåbær m.m. De sunde der beskytter dig. Kroppen producerer selv antioxidanter, men nogle enzymer til processen kan mangle, og derfor skal de tilføres kosten, så du har de antioxidanter der skal til at være sund.

Jeg anvender i nogle tilfælde chokolade terapeutisk til mine klienter. Chokolade kan sagtens være en del af min madpyramide eller på min dessert-tallerkenmodel. Jeg er en chokolade junkie – yes I know. Vi har alle brug for nydelse. Det gælder bare om at finde en nydelsesform, som indeholder naturlige ingredienser.

Det er sundt for krop og sjæl, og derfor elsker jeg chokolade af kvalitet. Det er total hygge og pause-stemming for mig at få chokolade og byde mine gæster og familie på mørk chokolade-nydelse.

Forskellen på chokolade

Der er stor forskel på chokolade, og det er her, det er vigtigt du læser med, hvis du ønsker at forstå forskellen på, og hvad du skal spise og købe.

Der er meget dårlig kvalitetschokolade på markedet, som er fyldt med sukker og kemikalier, som ikke er gavnlige for kroppen.

Så tro ikke, at Ritter sport, Marabau eller din anden chokoladefavorit er sund, bare fordi den indeholder kakao-bønner eller der står 70% på. Jeg er ked af at skuffe dig., men tro mig, der findes lige så meget chokolade af kvalitet der smager bedre. Du skal bare finde din yngling.

Overvej inden du går chokolade amok. Lys chokolade eller flødechokolade er ikke særlig sunde. Indholdet af mælkefedt og sukker er alt for højt. Minimer den chokolade med meget tilsat sukker, da sukker øger inflammation, som kan være et problem for dit helbred. Dine blodkar, kræftceller, insulinniveauer elsker sukker dvs. din sunde krop hader sukker.

 

Forskellige former og navne på chokolade:

De fem navne er cacao,kakao, kakaosmør, chokolade og kakaonibs.Er chokolade sundt

Cacao: Kendt som kakaobønner, dem fra træet og de sunde af slagsen. Jeg køber mine i en helsekostforretning.

Jeg er vild med at bruge cacaobønnen terapeutisk i mine smoothies for at tilføje flere antioxidanter.

Kakao: Henviser til pulveret og er fremstillet af ristede, afskallede cacao bønner, hvorfra det meste af fedtet er fjernet.

Kakaosmør: Den fede del af cacao frø, som du kan bruge i raw cakes og desserter.

Chokolade: Den solide plade, som vi alle kender fremstillet af brændte cacaobønner.  Hvis cacaobønner ikke ristes, så du har “rå chokolade”.

Cacaonibs: Cacaonibs består af cacaobønner, hvor skallen er fjernet. Cacaonibs er sprøde og bitre. De er soltørrede, og bliver ikke opvarmet over 42 grader ved behandlingen.

Ligesom med kaffebønner er der stor forskel på smagen af cacaobønner, og hvor de kommer fra.

 

Kakaobønnen er forbundet med mange fordele for

  • Hjerte
  • Blodkar
  • Insulinfølsomhed
  • Mangel på antioxidanter og neutraliserer frie radikaler
  • Nervesystemet
  • Hjernen
  • Godt humør
  • Nydelse

Chokolade detox

Hvis du craver (higer efter) chokolade, er det sandsynligvis stimulanser Chokolade og grøn tesom (koffein eller theobromin) du er afhængig af. På billedet kan du se min yngling chokolade og ynglings te. Du  kan du gøre noget ved en afhængighed. Du bør kigge på, om du er under stress. Prøv en chokolade detox på 8-10 dage og se hvordan du får det efterfølgende. Det betyder at undlade chokolade i 8-10 dage totalt. Jeg har været på en chokolade detox et par gange nu. Jeg reagerer voldsomt på det, så i de perioder, hvor jeg higer mere efter det, så ved jeg, det er på tide at holde en pause. Jeg har fået symptomer af at holde mig fra chokolade. Jeg kan få eksem, sukkertrang, bumser, træthed på 3 dagen og så får jeg det igen godt på 4-5 dagen. Jeg synes det er interessant, når jeg ser hvad en fødevarer kan gøre ved en, når den bliver spist ofte. Derfor har jeg på egen krop mærket effekten af variation. Men jeg ender altid tilbage til at spise chokolade, da jeg også mener en sund livsstil skal indeholde nydelse. Chokolade af god kvalitet er nydelse for mig. Se billedet.

 

Rå Chokolade tips

  • Blend raw kakaopulver eller cacaobønner i dine frugt smoothies
  • Tilføj raw kakaopulver til dine trufler eller raw kugler fx daddelkugler
  • Tilføj hele bønner eller stykker i din granola mix
  • Tilføj nibs eller pulver til havregryn eller yoghurt
  • Bland kakaopulver med vegetabilsk mælk
  • Tilføj kakaopulver til din favorit proteindrik

Rå chokolade indeholder vigtige mineraler og vitaminer. Magnesium, som vi danskere mangler meget af er en af favoritterne, men det indeholder også zink, svovl, calcium, mangan, kalium, jern, kobber samt B-vitaminer: B1, B2, B3, B5, B9 og E-vitamin.

 

Superfood og hvilken chokolade skal du købe

Rå cacao er en superfood, da det indeholder antioxidanter som catechin.Er chokolade sundt

Hold øje med etiketter, der skriver “rå” chokolade eller kakao. Rå bønner er ikke brændt, og kun gæret og tørret, så de bevarer deres superfood sammensætning og det er den der gavner dit helbred.

Undgå chokolader hvor der på etiketterne står “ristet” chokolade eller kakao. Når bønnerne er brændt, er de frataget deres antioxidante egenskaber. Vælg altid chokoladevarer, der er certificeret økologisk gerne fair-trade produkter, så du kan være sikker på, at de ikke er genetisk manipuleret.

Ikke alle kan tåle chokolade

De sundhedsmæssige betænkeligheder ved chokolade er koffeinen.

Der er målbare mængder af koffein i mørk chokolade. Personer, som er følsomme over for koffein bør være opmærksomme, når de overvejer at tilføje mørk chokolade til deres livsstil og hverdag. Personer med nyresten skal også være opmærksomme pga. de oxalater chokolade indeholder. Folk med migræne og hovedpine bør også undgå chokolade pga. histaminen i chokolade. Mørk chokolade indeholder naturlig kemisk, tyramin.  Ikke alle der lider af migræne er følsomme over for tyramin. Prøv dig frem. En chokolade detox kan hjælpe dig med at se, om du får det bedre uden chokolade.

Til dig der ikke kan tåle kakao, kan du erstatte kakao med carob.

 

Chokolade smoothie dessert når du er lækkersulten for sjov

1-2 portioner. Tilberedningstid: 5 minutterKakao blåbær smoothie

100 gram frosne blåbær

1 banan

1 spsk raw kakao pulver

2,5 dl vegetabilsk mælk (kokosmælk eller mandelmælk)

mørk chocolade

1 tsk kokossukker (kan undlades)

2 spsk afskallede hampefrø

1 spsk hørfrø

(vand hvis konsistensen driller)

3-4 isklumper

Blend ingredienserne til den er hel blød i konsistensen. Og tilsæt gerne 1 spsk hørfrø-olie til sidst. Pas på med at blende hørfrøolie, da det harsker. Så tilsæt det til aller aller sidst.

 

Få mere viden om chokolade eller del dine erfaringer

Jeg har også skrevet et indlæg om chokolade som handler om chokolade afhængighed.

Lær mere om superfoods og smoothies i min online klub her.

 

Hvilken sunde chokolader spiser du? Del gerne i kommentarfeltet dine erfaringer med chokolade og kvalitet.


  • Jeg køber en øko chokolade på 72% i Lidl.
    Den smager virkelig så godt, at jeg er i tvivl om den nu er ok. Selvom der kun er 4 ingredienser!!

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Få min gratis E-guide: "Farvel til diæter og cravings for altid
    Luk

    Få min gratis E-guide: "Farvel til diæter og cravings for altid

    • - Kan jeg undgå slankekure og diæter?
    • - Hvad er cravings?
    • - Jeg drømmer om sund livsstil - Hvad gør jeg?